01lis
Gęsina na św. Marcina 🧡🍂
W staropolskiej kuchni gęś pojawiła się w XVII wieku i była obowiązkową pozycją w menu. Mięso z gęsi można podawać pod wieloma postaciami. Niewątpliwie najpopularniejsze jest mięso pieczone, które jest delikatne w smaku i pięknie pachnące.
W naszej restauracji tradycyjnie w listopadzie królować będą dania z gęsiny - pyszne przystawki, zupy i dania główne 👑💛
🍂 Przystawki
Pasztet z gęsi podany z pieczywem
Żołądki w galarecie podane z pieczywem
Okrasa z gęsi podana z pieczywem
🍂 Zupy
Barszcz czerwony na gęsinie
Zupa z żółtej brukwi na gęsinie w aromacie majeranku
🍂 Dania główne
Pierogi z gęsiną
Duszone udko z gęsi w kapuście kiszonej z warzywami okopowymi i grzybami leśnymi podane z ziemniakami pieczonymi
Zrazy z gęsi w sosie własnym z kaszą pęczak w aromacie buraków podane z gruszką karmelizowaną i chipsem z jarmużu
Serdecznie zapraszamy 🧡🍂🧡 Najlepsza gęsina na Świętego Marcina